Kreirajte uspješnu email marketing kampanju

uvesti

E-mail marketing je marketinški kanal u kojem poduzeća koriste e-poštu za promoviranje svojih usluga i proizvoda putem direktnog marketinga ili digitalnog marketinga. Svi znamo da je email marketing jedan od najuvjerljivijih i najisplativijih načina da privučete i dosegnete svoju ciljnu publiku. Iako, sa sve više i više e-poruka koje preplavljuju prijemne sandučiće korisnika, postalo je ključno za kompanije da razviju uspješne marketinške kampanje putem e-pošte koje se izdvajaju iz gomile. Stoga će vam ovaj vodič pružiti ključne metode i najbolje strategije za izgradnju uspješne marketinške kampanje putem e-pošte koja njeguje odnose s kupcima, podstiče konverzije i na kraju dovodi do uspjeha vašeg poslovanja.

9 faza kreiranja e-mail marketinške kampanje: učinkovite taktike

Implementacijom ovih koraka možete izgraditi uspješnu marketinšku kampanju putem e-pošte koja učinkovito angažira vašu publiku u digitalnom svijetu. Pogledajmo ovih devet faza

 

#1 – Postavite ciljeve i identifikujte svoju ciljnu publiku

Prije nego što pokrenete email marketing kampanju, važno je odrediti svoje ciljeve. Ovi ciljevi mogu uključivati ​​povećanje svijesti o brendu, povećanje prodaje, njegovanje potencijalnih kupaca i promoviranje novih proizvoda ili usluga.

Postavite transparentne i mjerljive ciljeve kako biste uskladili svoje tehnike e-mail marketinga sa vašim poslovnim ciljevima i pomogli vašem poslovanju da se poboljša i napreduje.

#2 – Napravite atraktivnu listu e-pošte

Kvalitetna i privlačna e-mail lista temelj je svake uspješne email marketinške kampanje. Postoji nekoliko tehnika za efikasnu izgradnju vaše liste e-pošte, uključujući kreiranje atraktivnih obrazaca za prijavu na vašoj web stranici. Ovo će pomoći kod vodećih magneta kao što su e-knjige ili ekskluzivni sadržaj i iskorištavanje društvenih medija za hvatanje adresa e-pošte.

“Važno je da se fokusirate na privlačenje prave publike i dobijanje jasne dozvole da im šaljete e-poštu”, rekao je Royal Hernandez, osnivač Starandlink-a

#3 – Izradite uvjerljiv sadržaj e-pošte

Sadržaj vaših e-poruka igra vitalnu ulogu u privlačenju vaše ciljne publike i podsticanju konverzija. Postoje određeni elementi na koje biste trebali obratiti pažnju prilikom izrade sadržaja e-pošte. Trebali biste koristiti sljedeće smjernice za razvoj sadržaja e-pošte:

  • Redovi predmeta: Kreirajte upečatljivu temu kako biste naveli primaoce da otvore vašu e-poštu. Koristite personalizaciju, hitnost ili radoznalost da pobudite njihovo interesovanje.
  • Personalizacija: Obraćajte se svojim korisnicima imenom i segmentirajte svoju listu e-pošte kako biste isporučili relevantan sadržaj na osnovu njihovog ponašanja i preferencija. Glavni razlog za to je taj što personalizacija povećava angažman i stvara čvršću vezu s vašom publikom.
  • Struktura e-pošte: Organizirajte svoju e-poštu sažeto sa zanimljivim uvodom, fokusiranom porukom i snažnim pozivom na akciju. Iskoristite bolje naslove, oznake i razmak kako biste svoj sadržaj učinili čitljivim.
  • Vizuelna privlačnost: Uključite vizuelno privlačne komponente kao što su video zapisi, slike i infografike kako biste poboljšali ukupni izgled i osjećaj vaših e-poruka. Međutim, pobrinite se da su vaši vizuali optimizirani za različite klijente e-pošte i uređaje.
  • Uvjerljiv primjerak: Napišite uvjerljiv i zanimljiv primjerak koji naglašava prednosti vaše usluge ili proizvoda. Koristite svjedočanstva, pripovijedanje i društvene dokaze kako biste izgradili kredibilitet i povjerenje.

#4 – Dizajnirajte učinkovite predloške e-pošte

Kada vaše e-poruke imaju isti predložak dizajna, vaša publika će vas odmah prepoznati i vjerovati vam. Osim toga, ako želite stvoriti učinkovitu e-poštu, potreban vam je i dobar dizajn predloška e-pošte.

Abner Miller, osnivač Starlinkhow-a , savjetuje: “Kada ste dosljedni u dizajnu i brendiranju vaših e-poruka, to pomaže u izgradnji kupnje i povjerenja kod vaših korisnika.”

Evo nekih elemenata koje ne smijete propustiti kada dizajnirate predloške e-pošte:

  • Elementi brenda: dosljedno koristite logotip vaše kompanije, specifične boje brenda i fontove u vašim e-porukama kako biste ojačali identitet vašeg brenda.
  • Optimizacija za mobilne uređaje: Provjerite jesu li vaši predlošci e-pošte prilagodljivi i optimizirani za mobilne uređaje. Prvi razlog je taj što značajan procenat vaše publike prima e-poštu na pametnim telefonima i tabletima.
  • Jasan poziv na akciju (CTA): Dizajnirajte svoj CTA tako da bude privlačan i uvjerljiv kako biste ohrabrili primaoce da preduzmu potrebne korake. Koristite uvjerljivu kopiju, kontrastne boje i dugmad na koja se može kliknuti kako bi se vaš CTA istaknuo.
  • Izgled prilagođen korisniku: Kreirajte jednostavan i koncizan izgled koji čitaoce vodi kroz sadržaj vaše e-pošte. Uvjerite se da su najpotrebniji detalji vidljivi bez pretjeranog pomicanja.

#5 – Implementirajte automatizaciju i segmentaciju e-pošteUpoznajte Ranktraker

Sveobuhvatna platforma za efikasan SEO

Iza svakog uspješnog poslovanja stoji jaka SEO kampanja. Međutim, s bezbroj alata i tehnika za optim Telegram podaci izaciju koje možete izabrati, može biti teško znati odakle početi. Pa, ne bojte se više, jer imam nešto što može pomoći. Predstavljamo Ranktracker-ovu efikasnu SEO integriranu platformu

Konačno smo otvorili registraciju za Ranktracker, potpuno je besplatna!

Kreirajte besplatni nalog

Ili se prijavite koristeći svoje vjerodajnice

Telegram podaci

Automatizacija e-pošte po what is programmatic marketing? maže vam da šaljete pravovremene, automatizirane i relevantne poruke vašim pretplatnicima. Informacije se temelje na njihovim postupcima ili ponašanju, ovisno o tome šta im se sviđa. Osim toga, segmentiranje vaše liste e-pošte pomaže u isporuci personaliziranog sadržaja koji odgovara vašoj publici.

Henry Waddilove, generalni direktor Novus Business Connections, rekao je: “Često kada ste zauzeti drugim zadacima, možete zaboraviti poslati e-poštu svojoj publici. Da biste to izbjegli, trebali biste pisati e-poruke i automatski ih dostavljati. Evo sjajnog način da zakažete svoje e-poruke i isporučite ih svojoj publici u savršenom vremenu.”

Možete razmotriti sljedeće metode automatizacije i segmentacije:

  • Serija dobrodošlice: željet ćete postaviti automatiziranu seriju e-poruka dobrodošlice kako biste nove pretplatnike upoznali s vašim brendom. To će negovati odnose i pružiti vrijedne resurse ili ponude. Ova serija pomaže u stvaranju pozitivnog prvog utiska i promo C Phone Number vira angažman.
  • Okidači ponašanja: Iskoristite automatizaciju zasnovanu na specifičnom ponašanju korisnika, kao što je praćenje nakon kupovine, e-poruke o napuštanju košarice ili kampanje ponovnog angažmana za neaktivne korisnike. Možete povećati stope konverzije i zadržavanje kupaca slanjem ciljanih poruka na osnovu ponašanja potrošača.
  • Personalizovane preporuke: Iskoristite preferencije potrošača i podatke o njihovoj istoriji kupovine kako biste pružili prilagođeni sadržaj i personalizovane preporuke proizvoda. Ovaj nivo personalizacije povećava korisničko iskustvo i šanse za konverziju.
  • Segmentacija : Podijelite svoju listu e-pošte u segmente na osnovu nivoa angažmana, demografije ili obrazaca kupovine. Omogućava vam da pružite sadržaj koji je vrlo prikladan za svaku nišu. To dovodi do viših otvorenih stopa, klikovnih stopa i stopa konverzije.

#6 – Optimizirajte isporuku e-pošte

„Kako biste osigurali da vaša e-pošta stignu u sandučiće vaših željenih primalaca, važno je optimizirati isporuku e-pošte,“ kaže Vicky Cano, kuhar i programer recepata u Mealfan-u .

Možete uzeti u obzir sljedeće najbolje prakse:

  • Reputacija pošiljaoca: Održavajte pozitivnu reputaciju pošiljaoca naglašavajući najbolje prakse marketinga putem e-pošte, kao što je slanje relevantnog i zanimljivog sadržaja, dobijanje izričitog pristanka od pretplatnika i promptno rješavanje zahtjeva za otkazivanje. Pazite na reputaciju svog pošiljaoca i odmah rješavajte sve probleme.
  • Filteri za neželjenu poštu: Izbjegnite očekivane pokretače filtera neželjene pošte izbjegavanjem pretjeranog pisanja velikih slova, neželjenih ključnih riječi ili obmanjujućih naslova tema. Osim toga, redovno testirajte svoje e-poruke kako biste identificirali potencijalne probleme s isporukom i izvršili potrebna prilagođavanja.
  • Dvostruka prijava: Implementirajte proceduru dvostruke prijave u kojoj korisnici potvrđuju svoju adresu e-pošte nakon registracije. Ovo će pomoći da se na vašu e-mail listu doda samo angažirana i zainteresirana publika.
  • Higijena liste: Redovno čistite svoju listu e-pošte uklanjanjem odbijenih ili neaktivnih adresa e-pošte. Ovo pomaže u poboljšanju isporučivosti vaših e-poruka i održavanju zdrave liste pretplatnika.

#7 – Pratite i analizirajte performanse e-pošte

Praćenje i analiza metrike učinka e-pošte je važno za izračunavanje uspjeha vaših kampanja i prepoznavanje područja za poboljšanje. Možete razmotriti korištenje sljedećih indikatora za praćenje:

  • Stopa otvaranja: Mjeri udio primalaca koji otvaraju vaše e-poruke. Niska stopa otvaranja može ukazivati ​​na problem sa temom ili reputacijom pošiljaoca.
  • Stopa klikanja (CTR): Pratite udio primalaca koji su kliknuli na linkove u vašim e-porukama. Visoka stopa klikanja ukazuje na zanimljiv sadržaj i snažan poziv na akciju.
  • Stopa konverzije: Mjeri udio primalaca koji poduzimaju namjeravanu radnju, kao što je kupovina ili popunjavanje obrasca. Ova metrika je direktno povezana sa efikasnošću vaših email kampanja.
  • Stopa otkazivanja pretplate: Pratite procenat pretplatnika koji se odjavljuju sa vaše liste e-pošte. Visoka stopa odjave može značiti nerelevantnu ili pretjeranu učestalost slanja e-pošte.
  • Stopa napuštanja početne stranice: Prati udio e-poruka koje ne stignu uspješno u inbox primatelja. Odskoci se mogu podijeliti na teške odbijanja (trajni neuspjeh isporuke) ili meke odbijanja (privremeni problemi s isporukom).

 

#8 – Kombinujte email marketing sa drugim kanalima

Ključ uspjeha vaše email marketinške kampanje je ponavljanje i optimizacija vaših kampanja. Morate redovno pregledavati metriku performansi svoje e-pošte i vršiti optimizacije zasnovane na podacima.

Trebali biste razmotriti sljedeće elemente kako biste integrirali email marketing s drugim kanalima:

  • A/B testiranje
  • Optimizacija sadržaja
  • frekvencija i vrijeme
  • Personalizovana prefinjenost

#9 – Poštujte propise o marketingu putem e-pošte

Održavanje usklađenosti s ograničenjima marketinga putem e-pošte je važno za zaštitu reputacije vašeg brenda i održavanje povjerenja vaših korisnika.

Evo nekoliko ključnih faktora na koje morate obratiti pažnju:

  • Usklađenost s GDPR-om: Ako prodajete pretplatnicima u EU, pobrinite se da se pridržavate Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR). Dobijte jasno odobrenje za komunikaciju putem e-pošte, pružite transparentne smjernice o privatnosti i omogućite pretplatnicima jednostavan način da se odjave.
  • Usklađenost sa CAN-SPAM-om: Ako šaljete e-poštu primateljima u Sjedinjenim Državama, pridržavajte se Zakona o kontroli napada na neželjenu pornografiju i marketing (CAN-SPAM). Uključite tačne adrese “šalje” i “odgovorite”, dajte jasan mehanizam za isključivanje i izbjegavajte obmanjujuća ili obmanjujuća naslova predmeta.
  • Marketing zasnovan na dozvolama: samo šaljite e-poruke korisnicima koji su se izričito uključili u primanje e-pošte od vašeg brenda. Izbjegavajte kupovinu lista e-pošte ili slanje neželjenih e-poruka, što može naštetiti vašoj reputaciji i dovesti do niske stope isporuke.

Sažmite

Uspješna email marketinška kampanja zahtijeva pažljivo planiranje, stalnu optimizaciju i strateško izvođenje. Možete povećati angažman i povećati konverzije postavljanjem transparentnih ciljeva, izgradnjom visokokvalitetne liste e-pošte, pisanjem zanimljivog sadržaja i izvršavanjem automatizacije i personalizacije.

Konačno, kroz posvećenost, fokusiranje na isporuku vrijednosti korisnicima i donošenje odluka na temelju podataka, možete kreirati uspješnu marketinšku kampanju putem e-pošte koja pokreće rast i podstiče dugoročne odnose s potrošačima.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search


Categories